بازرگاني شميم
وارد كننده مواد اوليه

 
 
 سيليكون بعد از اكسيژن فراوان ترين عنصر در پوسته زمين است و معمولاً به صورت كوارتز در طبيعت يافت مي شود. امروزه سيليكون به طور گسترده در صنعت استفاده مي شود، اما يكي از آلياژهاي پركاربرد فروسيليس است. در ادامه اين مقاله سعي داريم سوال فروسيليس چيست پاسخ دهيم. فروسيليس مخلوطي از آهن و سيليكون است كه از حرارت دادن، احيا و ذوب سنگ آهن و سيليس (كوارتز) توسط كربن، عمدتاً در كوره‌هاي قوس الكتريكي توليد مي‌شود. نسبت تركيب آن عمدتاً 10 تا 90 درصد سيليكون و بقيه آهن است. در همين حال، عناصر ناخالصي مانند منگنز، خامه فسفر، گوگرد و آلومينيوم در مقادير كمتر از 0.5 درصد ممكن است در فروسيليس وجود داشته باشد. كربن به عنوان يك ناخالصي (ناخواسته) و همچنين عنصر سوم در انواع فروسيليس وجود دارد.

 

 

فروسيليس چگونه توليد مي شود؟

اساس توليد فروسيليس واكنش هاي كربوترميك است. و بر اساس واكنش هاي كاهش مواد از جمله؛ سيليس (سنگ كوارتز) و اكسيد آهن با افزودن انرژي الكتريكي به همراه عوامل كاهنده از جمله؛ كربن در دماي مناسب براي توليد فروسيليس كاهش مي يابد.

در اين فرآيند مواد اوليه از جمله سنگ سيليس دانه بندي شده و لايه اكسيدي به همراه مواد احيا كننده مانند زغال سنگ، كك و زغال سنگ از طريق سيستم ذخيره سازي روزانه انتقال مواد وارد كوره ذوب مي شود. اين بار توسط الكترودهايي با شدت جريان حدود 120 كيلو آمپر و دماي حدود 2500 درجه سانتيگراد در طي يك فرآيند الكترومتالورژي بازسازي و ذوب مي شود.


عمليات ريخته گري و فروسيليس

عمليات ذوب در كارخانه (صنايع آلياژي اشتهارد) به طور متوسط ​​هر دو ساعت يكبار انجام مي شود و فروسيليس توليدي پس از تخليه و پس از خنك شدن توسط سنگ شكن و با گرانول هاي فله مختلف در بسترهاي مخصوص منجمد مي شود و يا در كيسه هاي بزرگ به بازار عرضه مي شود.مصرف كنندگان فروسيليس چه كساني هستند؟
بزرگترين مصرف كنندگان فروسيليكون در كشور كارخانه هاي فولاد هستند كه حدود 38000 تن كل مصرف فروسيليكون در سال را تشكيل مي دهند. ريخته گري ها (مانند شركت ريخته گري پولادير) نيز مصرف كننده اين ماده هستند كه با احتساب مصرف كارخانه هاي فولادسازي، كل مصرف كشور به حدود 50 هزار تن مي رسد.

 

فروسيليس و پيشرفت هاي ارزشمند

نياز صنعت كشور به فروآلياژها از جمله فرو سيليكون قبل از تاسيس شركت ملي به طور كامل از طريق واردات تامين مي شد. اما امروزه با احداث كارخانجات فروآلياژ و همچنين با گسترش صنعت فروآلياژ در كشور در حالي كه بخشي از نياز داخلي فروسيليس تامين مي شود، امكان صادرات فروآلياژ وجود دارد.
اهميت ويژه فروسيليس در صنعت
فروسيليس يكي از تركيبات مورد استفاده در صنايع مختلف به ويژه در صنايع متالورژي است و از اين نظر از اهميت بالايي برخوردار است. استفاده از اين ماده در صنعت تا حد زيادي به نسبت آهن و سيليكون موجود در آن و همچنين ناخالصي هاي معمولي بستگي دارد. در ادامه به بررسي كاربرد فروسيليس و همچنين مشخصات فني فروسيليس مي‌پردازيم.


فروسيليس در صنعت متالورژي به عنوان يك عنصر آلياژي، جوانه زني و اكسيژن زدايي
سيليكون تقريبا خالص را مي توان در صنعت الكترونيك به عنوان نيمه هادي و يكسو كننده استفاده كرد.
علاوه بر اين، از مشتقات تركيبي سيليس در ساخت رزين هاي سيليكوني، لعاب، لاستيك و ... استفاده مي شود.

چرا به فروسيليس نياز داريم و يا به عبارتي كاربرد فروسيليس چيست؟

نياز اصلي ما به فروسيليس در صنايع ريخته گري و فولاد به شرح زير است:

  • اكسيژن ساز: فروسيليس به عنوان اكسيژن ساز كاربرد مهمي در صنعت آهن و فولاد دارد.
  • جوانه زني: به دليل گرافيتي بالاي سيليكون، از فروسيليس به عنوان جوانه زن در توليد انواع چدن خاكستري استفاده مي شود.
  • عنصر آلياژي: سيليكون يكي از مهمترين عناصر آلياژي در آلياژهاي آهني و غيرآهني است. فروسيليس براي افزودن سيليكون به چدن يا فولاد آلياژي استفاده مي شود.
  • مواد كاهنده در توليد فروآلياژهاي ديگر: هنگامي كه فروسيليس در ريخته گري فولاد استفاده مي شود، استحكام، سختي، كشساني و توانايي مغناطيسي آن را افزايش مي دهد. افزودن فروسيليس به مذاب نيز مي تواند از تشكيل كاربيدهاي ناخواسته جلوگيري كند.
  • صنايع شيميايي: البته در حال حاضر عمده ترين كاربرد فروسيليس در ايران براي اكسيژن زدايي فولاد در ظروف فولادي و جوانه زني در ريخته گري چدن خاكستري استفاده به عنوان عنصر آلياژي در فولادهاي آلياژي است.
  • فروسيليس و جوانه زني: سيليكون يك عنصر گرافيتي بسيار بالا است. بنابراين تشكيل گرافيت ها در انواع ريخته گري بستگي به وجود سيليكون به عنوان عنصر آلياژي و گرافيت هاي ريز، به تلقيح سيليكون (به عنوان فروسيليس) در مراحل نهايي ذوب و قبل از شارژ شدن دارد.

ظرفيت جوانه زني سيليكون به مقدار سيليكون موجود در تركيب يا مخلوط بستگي دارد. از سوي ديگر، اگر از سيليكون خالص براي اين منظور استفاده شود، ممكن است به طور كامل حل نشود و براي اين منظور در بيشتر موارد از آلياژهاي آهن و سيليسيم با نسبت تركيبي 70 تا 90 درصد سيليكون استفاده مي شود. گزارش شده است كه ميزان مصرف سيليكون به عنوان عنصر جوانه زن در تمامي ريخته گري هاي گرافيت از 6/0 تا 1 درصد است كه اگر اين رابطه با فروسيليس 75 درصد اندازه گيري شود از 1 تا 5/1 درصد مي باشد به عبارت ديگر ميزان مواد جوانه زن است. حدود 10 تا 15 كيلوگرم فروسيليس براي توليد هر تن ريخته گري گرافيت است.


علاوه بر اين، سيليكون به عنوان بذر به شكل سيليكون-كلسيم 2SiCa استفاده مي شود كه وجود كلسيم در آن عامل گوگردزدايي و افزايش اكسيژن زدايي است.


مشخصات فني فروسيليس:

Ferro Silicon 72-75%

SI 72% Min
Al 2% Max
C 0.2 % MaX
S 0.04% Max
P 0.04% Max
Size 10-60 mm - 90% Min

 

گروه صنعتي پارس خورشيد نه تنها واردكننده فروسيليس است، بلكه باتوجه به توليد فروسيليس 72-75% نفش بسزايي در صادرات فروسيليس بين كشورهاي منطقه دارد. شما ميتوانيد با شماره گيري 02191034000 از مشاوره رايگان كارشناسان فني ما برخوردار شويد و اطلاعات لازم اعم از قيمت روز فروسيليس تا نحوه خريد فروسيليس را دريافت كنيد.

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/2/26  ] [ ۰۶ ] [ pars3 ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 2
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
امکانات وب